Pius X‎ > ‎

Filmproject


Beste leerlingen van 5 Humane Wetenschappen


We kijken graag naar films. Dat is interessant ... toch? Wat kan film ons leren over het verlangen van mensen? Op welke manier beïnvloedt film onze emoties en ideeën? Waarom zijn Japanse films anders dan westerse films en wat leren ze ons over de Japanse cultuur? Wat zeggen films je over de rol van humor of geweld en angst? Waarom verschillen jeugdfilms van films voor volwassenen? Kunnen historische films ons iets leren over het verleden? Hebben films politieke invloed? Het is aan jullie om deze vragen te onderzoeken. Op die manier willen we film gebruiken om iets te zeggen over psychologie, sociologie, geschiedenis, aardrijkskunde etc.Maar dit project gaat nog een stap verder. Voorlopig is film eenrichtingsverkeer. Als toeschouwer is je rol beperkt tot kijken. Dit willen we doorbreken en daarom heeft jullie onderzoek ook een praktische kant. Kies een filmfragment en laat het op één of andere manier doorlopen in de echte wereld. Probeer de grenzen tussen film en realiteit op te heffen en geef toeschouwers het gevoel in de film aanwezig te zijn. Heb je al eens naar King Kong gekeken in de hand van een grote aap of in winkelwagentjes (Indiana Jones 'and the Temple of Doom’) door de gangen van het Pius x-Instituut gereden? Simuleer met ventilatoren de wind die iemand voelt als hij uit een vliegtuig springt. Bezorg mensen lachbuien, ontroer ze met mooie landschappen, jaag ze de stuipen op het lijf met zombies en weerwolven en laat ze deelnemen aan beroemde filmdialogen van Quentin Tarantino.

Met deze opdracht willen we de grenzen van het medium film verleggen. Het is een voorsmaakje van de toekomst, denk aan 'virtual reality' en computerspelletjes. Maak van een filmscène een volledige ervaring met klank, geur en gevoel.


Naast het theoretische en filosofische kader zit er ook een praktische kant aan film. Hoe worden films gemaakt?  Jullie kunnen kiezen uit verschillende workshops waarin je een spoedcursus krijgt in de technieken van het filmmaken: regie, geluid, belichting, camerastandpunten, 'screenwriting', montage, beeldtaal en ICT. Aan elke workshop hangt een opdracht vast om de vaardigheden in kwestie in te oefenen.


Het filmproject eindigt met een Oscar Night. (25 februari 2011 om 20u) Op deze avond laten jullie je filminstallatie (de bewerking van je filmscène) zien en kunnen bezoekers film op een vernieuwende en interactieve manier ervaren. Het wordt een groots evenement in de stijl van Hollywood. We rollen de rode loper uit, er zal een filmploeg in de weer zijn, je  kan een 'special effects'-workshop bijwonen, en er is een legertje 'security guards' die in staan voor de veiligheid. Op het einde van de avond kan het publiek zijn waardering uitspreken en worden op basis van een verkiezing onze eigen Oscar's uitgereikt aan de beste filminstallatie. (de beeldjes zijn ontworpen door beeldende vorming)

Dit alles maakt van onze Oscar Night een kritiek op de oppervlakkigheid en de commercie van de echte Oscars. We nemen het plezier en spektakel van de rode loper en geven er meer inhoud aan. Onze avond wordt een psychologische en sociologische verkenning van het thema film. Een door Humane Wetenschappen verbeterde Oscaruitreiking.

We wensen jullie veel fantasie toe en hopen dat jullie jezelf verdiepen en verliezen in het thema film. Veel (kijk)plezier!


Caroline Alaerts, Charlotte de Beukelaer, Ruud Lelieur, Els Fransen en Niels Sverlow