Pius X‎ > ‎Droomproject‎ > ‎

websites over dromen

Deze wetenschappelijke site over dromen wordt gesponsord door de universiteit van Utrecht. Eén van de auteurs is Victor Spoormaker die ook het boek schreef: Alles over dromen. De feiten, de vragen, de oefeningen. Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, 2005.

Op de site vind je informatie over waarom we dromen, hoe dromen ontstaan, lucide dromen, slaapproblemen...


Deze pagina biedt een thematisch overzicht van een groot aantal websites over dromen. Het is handig om je onderzoek te starten. Wees wel voorzichtig. Deze meeste sites zijn nogal zweverig en esoterisch. Dat is natuurlijk ook interessant maar je mag het niet laten doorgaan voor wetenschap. Pas Historische Kritiek toe!


Deze website behandelt verschillende aspecten van dromen. Van dromen bij de Senoi, een volk in Maleisië, tot dromen en incubatie bij de Grieken. De site is geschreven door 'Doctor Dream' een zekere Alexander Randall 5th ( lees eerst zijn biografie! Who is Doctor Dream anyway?)


Dit is een algemene site over dromen. Alle aspecten komen thematisch aan bod. ( Verschillende soorten dromen, droomtheorieeën, de problematiek van nachtmerries...)


Deze site moet je zeker eens bekijken!  Het is een kritische kijk op een heel aantal pseudo-wetenschappelijke onderwerpen.


Dit is een vergelijkbare Nederlandstalige site. Het is handig om hier een keer 'droom' of 'dromen' of 'onderbewuste' in te voeren. Skepp wil alle pseudowetenschappelijke ideeën weerleggen. Dit is een interessant artikel: http://skepp.be/artikels/randwetenschap/psycho-analyse/de-weense-kwakzalver


Dit is een interessante blog. Het is een essay over slapen en dromen met veel aandacht voor filosofie, kunst en geschiedenis.


Op deze pagina vind je een literaire bespreking van surrealistisch manifest geschreven door André Breton.

http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_James Edward James was een Britse dichter en sponsor van veel surrealistische kunst.


Op de site van het tijdschrift 'Discover' staan heel wat wetenschappelijke artikels en interviews. Zoek op trefwoorden als dreams, sleep, Freud... Zo gaat dit artikel over onderzoek naar dromen bij ratten.