Pius X‎ > ‎Droomproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

commissie 08: het onderbewuste, dromen en therapeutische toepassingen

Beste commissieleden,


deze opdracht is bedoeld om jullie op weg te helpen. Het zijn vragen, boeken, internet links en een aantal praktische experimenten. Het spreekt voor zich dat jullie ook andere vragen kunnen stellen. We zouden het leuk vinden als jullie zelf met ideeën komen om je onderwerp verder uit te diepen. Gebruik je fantasie, creativiteit en kritisch inzicht. Veel succes!


Jullie onderzoeken het onderbewuste, dromen en therapeutische toepassingen. Het idee 'dat je aan jezelf moet werken' is sterk aanwezig in onze maatschappij. Denk aan cursussen NLP, chakrapsychologie, auralezing, reiki, 'light body', astrologie maar ook helende stenen, ingestraald water en mediums met genezende gaven.

Daarnaast zijn er (wetenschappelijke) therapieën, denk aan de psychotherapie, cliënt-centered therapie, gestalttherapie, gedragstherapie, rationeel-emotieve therapie (RET)... Waar ligt de grens tussen wetenschap en esoterie? Je kan hiervoor het best samenwerken met commissie 05: het onderbewuste, dromen en wetenschap. Toets de verschillende behandelingen aan de wetenschappelijke methode.

Kijk naar de documentaire 'ennemies of reason'. Richard Dawkins is een beroemde bioloog en atheïst. De tweede aflevering gaat over de gezondheidssector en de strijd tussen wetenschap en bijgeloof in allerlei therapeutische toepassingen.


Dit zijn een paar interessante vragen. Wat leren alternatieve geneeswijzen en therapieën ons over het onderbewuste? Breng het eerst in kaart. Welke toepassingen zijn er (Mindfullness, alphatraining, zelfhypnose, regressietherapie ...) en wie is daar mee bezig? Ga op zoek naar voorbeelden. Denk aan een medium als Jozef Rulof. Verdiep je in de zaak 'Jomanda', een controversiële Nederlandse spiritiste en naar eigen zeggen genezend medium. Bekijk haar website. Ze is al een aantal keer in opspraak gekomen en gerechtelijk vervolgd voor haar praktijken.


Wat leren deze alternatieve geneeswijzen en therapieën ons over onze angsten en verlangens? Hoe rationeel zijn we? Is er voor deze spirituele praktijken een wetenschappelijke verklaring? (werk samen met commissie 11: het onderbewuste, dromen en magie)

Je kan je ook afvragen wat het bestaan van deze succesvolle 'new age'-sector zegt over onze samenleving? (werk samen met commissie 09, het onderbewuste, dromen en maatschappij) Tal van alternatief opgeleide therapeuten geven inmiddels trainingen in het bedrijfsleven en ook meditatie is geen onbekend fenomeen meer.

Het is niet voldoende om het alleen te beschrijven! Geef een verklaring voor al deze praktijken. Hoe werkt het en waarom zijn ze zo populair? Hoogst-waarschijnlijk heeft het onderbewuste daar veel mee te maken.


'Lucide dromen' zijn wel wetenschappelijk aangetoond. Victor spoormakers doet er onderzoek naar aan de Standford University. Lucide dromen worden ook bewuste dromen genoemd. Het wil zeggen dat je in je droom beseft dat je aan het dromen bent. Dit kan soms vanzelf gebeuren (sommige mensen hebben er een aanleg voor) maar je kan het ook oefenen. Er zijn drie soorten lucide dromen en dus ook drie verschillende oefeningen. De gevolgen en vooral de voordelen zijn groot. Denk aan een computerspelletje waarin je eender wat kan doen. In lucide dromen ligt de wereld aan je voeten... het is een vorm van macht! Je kan je examen oefenen door het al een keer te doen. Het heeft ook therapeutische waarde. Je kan er bijvoorbeeld bepaalde angsten mee overwinnen.

Het concept van 'Lucid dreaming' vind je ook terug bij de schrijver Carlos Castaneda. Hij heeft een paar (antropologische) boeken geschreven over het Zuid-Amerikaanse sjamanisme. Lees 'de reis naar 'Ixtlan' en 'The art of Dreaming.' (werk samen met commissie 01: het onderbewuste, dromen en andere culturen)David Lynch de beroemde regisseur van films als Mullholland Drive en Lost Highway, (zie commissie 07: het onderbewuste, dromen en film) is ook voorzitter van de Foundation for Consciousness-based Education and World Peace'. Deze organisatie pleit voor het gebruik van meditatie in het onderwijs. Het zou leerproces bevorderen. Zijn jullie het hiermee eens? Waarom wel/niet?


Ook NLP (neuro linguïstisch programmeren) wordt vaak therapeutisch gebruikt. (werk samen met commissie 11: het onderbewuste, dromen en magie) Het laat je toe om mensen onbewust door instructies in taal te beïnvloeden. Kijk naar dit filmpje op youtube. Todd Bockman noemt zichzelf een NLP leermeester. Hij geeft een workshop neuro linguïstisch programeren. Zoek uit wat deze workshop inhoud. Geloof je hierin? Waarom wel/niet?


Door de opkomst van nieuwe technologie, filmcamera's, internet en youtube is ook het maken van 'mindmovies' een nieuw fenomeen. Het is een manier om je leven en je welbevinden te verbeteren. Bekijk een aantal mindmovies. Wat kom je te weten over het onderbewuste en dromen van mensen. Geloof je dat dit mensen kan helpen?


Naast het theoretische opzoekingswerk is het interessant dat jullie je onderzoek ook een praktische invulling geven. Ga zoveel mogelijk therapieën volgen. Ga praten met de mensen in kwestie. Geloven ze zelf in hetgeen ze doen? Is het niet gewoon een manier om veel geld te verdienen? Doe een aantal harde interviews waarin je mensen confronteert met wetenschappelijke vragen bij hetgeen ze doen. Maak je eigen mindmovie? (werk samen met commissie 07: het onderbewuste, dromen en film) Koop een fles ingestraald water van Jomanda en onderzoek het effect. Veranderd het iets aan je gezondheid? ...


Je schrijft een verslag van je bevindingen en denkt na over je bijdrage aan de droomavond. Probeer het publiek bij je thema te betrekken. Laat mensen hun eigen onderbewuste ontdekken door middel van therapeutische sessies, Mindfullnesstraining, reiki, NLP...?

YouTube Video
YouTube Video
YouTube VideoYouTube Video