Pius X‎ > ‎

Droomproject

Beste leerlingen van 6 Humane Wetenschappen,


jullie volgende project gaat over dromen en het onderbewuste. We denken dat mensen rationeel zijn. Volgens S. Freud moet je dat relativeren en worden we eigenlijk gestuurd door driften die, vanuit het onderbewuste, invloed hebben op ons gedrag en onze ideeën.

Het is een onbehaaglijk maar ook wel fascinerend idee dat we zonder het te weten gestuurd worden door een mysterieuze wereld, een stuk van onszelf dat we niet kennen. Dit hele project is een poging om het onderbewuste te onderzoeken. Het wordt een zoektocht naar het 'ik'. Een ontdekkingsreis in onszelf.

René Magritte ( 1898-1967) L'art de la conversation


Voor Freud zijn dromen belangrijk. Het zijn frustraties die als luchtbellen opborrelen uit het onderbewuste. Wetenschappers hebben veel vragen. Waarom dromen mensen? Wat gebeurt er in de hersenen wanneer we slapen? Kunnen we zonder dromen en wat is hun betekenis?

Ook technieken als hypnose, mindfulness-training, de studie van micro-expressies, en NLP... werpen op hun manier een blik op het onderbewuste. De medicus John Lilly heeft in de jaren '50 experimenten gedaan met een isolatietank. Hij was geïnteresseerd in de gevolgen van 'sensory deprivation'. Wanneer je voor lange tijd van de buitenwereld afgesloten bent begin je te dromen en te hallucineren. John Lilly heeft zo interessante ontdekkingen gedaan over de werking van de hersenen. We willen in Pius X zo'n isolatietank bouwen en zelf experimenten doen.

Kan je het onderbewuste op een rationele manier bestuderen? Is dat niet contradictorisch? Veel mensen vinden dat je in een intuïtieve, half bewuste toestand moet verkeren. Dan komt het onderbewuste vanzelf boven. We beseffen dat dit moeilijk is binnen de rationele context van een school. Vandaar het afwijkende decor van slaapzakken, duisternis, droogijs en schemerlampen.


Freud zag onze maatschappij als een dun laagje beschaving. Cultuur onderdrukt en kanaliseert onze driften (met de nodige frustraties en afwijkend gedrag tot gevolg). We zullen dit (voorzichtig) moeten loslaten. Alleen zo sta je uiteindelijk oog in oog met wie je echt bent. Het is niet zonder gevaar. Voor je het weet slaan dromen om in nachtmerries en word je geconfronteerd met de donkere kant van jezelf. Het onderbewuste is onvoorspelbaar. Je weet niet wat er bovenkomt, wanneer je het deksel op een kier zet. Ook John Lilly werd geconfronteerd met proefpersonen die, bij het verlaten van de tank, veranderd waren in holbewoners (De menselijke natuur?).

Langs de andere kant heeft dit project ook positieve en therapeutische eigenschappen. Het onderzoeken van het onderbewuste is volgens de traditie van de psychoanalyse een manier om je frustraties en driften te verwerken.

We beginnen heel voorzichtig bij jullie dromen. Nadien gaan jullie zelf steeds een stapje verder. Het project mondt uit in een spannende droomavond. Jullie geven het publiek de mogelijkheid om op ontdekkingsreis te gaan naar het onderbewuste. We wensen jullie veel plezier, een open geest en een behouden reis toe.


Caroline Alaerts, Charlotte De Beukelaer, Els Fransen en Niels Sverlow
YouTube Video