Pius X‎ > ‎de uitvinding (project)‎ > ‎

de opdracht



01. een creatieve opdracht in de vakantie


We kijken samen naar de animatiefilm ‘The Lost Thing’ van Shaun Tan. Welke boodschap zit er in de film? Ben je het ermee eens? Waarom wel/niet?

Wat denk je dat het ding is? Wat kan je ermee doen? Schrijf een bladzijde tekst waarin je uitleg geeft bij het ding. Op maandag 6 januari bespreken we jullie interpretaties en stellen we het nieuwe project voor. Die middag geef je ook je tekst af. 


Hier zijn enkele vragen die je op weg kunnen helpen…

Waar komt het ding vandaan? Heeft het een naam? Hoe oud is het? Wie heeft het uitgevonden/gemaakt? Waar woont dit ding? Is het ding alleen/uniek of zijn er nog? Van welke materialen is het ding gemaakt? Leeft het ding? Is het bewust van zichzelf? Waaruit blijkt dat? Kan/moet het ding nog groeien? Is het ding duur/waardevol of eerder goedkoop? ...




02. het vreemde voorwerp + ‘Everything is Alive’ 



Ga op zoek naar een ding/voorwerp waarvan je niet weet wat het is en neem het mee naar school. Op maandag 20 januari bespreken we de voorwerpen die jullie hebben meegebracht. Vertel ons waar en hoe je het gevonden heb en wat je denkt dat het is en waarom. De andere speculeren mee. Deze collectie vreemde dingen mogen jullie gebruiken bij het uitvinden van je machines. 


+ In de gevierde podcast ‘Everything is Alive’ kijken verschillende voorwerpen (een lantaarnpaal, een kussen, een lift, een tand, een zandkorrel …) op hun manier naar de wereld. Ga op een yogamatje liggen doe je ogen toe en luister naar de ontroerende getuigenis van Louis, een blikje Cola.


Kies een alledaags voorwerp (je schooltas, rolletje plakband of pennenzak) en kruip in de huid van dit ding. Hoe ervaart een nietjesmachine of ‘een speelgoed ei dat groter wordt in water’ de wereld? Een week later, op maandag 27 januari, zitten we samen en vertel je aan de anderen hoe het is om een puntenslijper, geodriehoek, bureaulamp of een tafel in de PVR te zijn. Neem het voorwerp mee.




03. de Rube Goldberg machine 



Op maandag 17 februari bouwen we in de kapel een Rube Goldberg-machine. Dit is een installatie die met knikkers, dominoblokjes, touwtjes en ballonnen etc… een kracht doorgeeft. We stippelen met plakband een pad uit op de vloer van de kapel. Elk groepje is verantwoordelijk voor een stuk van het traject. Geeft het signaal op een originele en verrassende manier door. De machine mag niet stilvallen.  Onderweg kom je obstakels tegen die je moet overwinnen. Overleg met het groepje dat voor en na je komt. Een goede samenwerking is essentieel. Het geheel moet aansluiten. Wat denk je? Zal het ons lukken om het signaal in een keer door te geven?


We stellen materiaal ter beschikking + jullie nemen zelf nog meer spullen mee. 





04. het apparaat



Heb je je ooit afgevraagd wie de haardroger of de broodrooster heeft uitgevonden? Zouden jullie dit ook kunnen? Bedenk een nieuw apparaat. Je uitvinding moet de samenleving veranderen. Ga je de wereld beter of slechter maken? Je kan problemen oplossen of juist creëren of beide. Je toestel mag maar hoeft niet te werken. Het gaat om het idee en de ervaring die je mensen geeft. Welke invloed heeft het apparaat op de mensen die het gebruiken? Denk na over de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van je uitvinding. 

Welk probleem gaat jullie apparaat oplossen? Hoe gaat je machine eruit zien? Welke materialen wil je gebruiken? Is je machine schattig, vreemd, gevaarlijk?... Laat je inspireren door het ‘steampunk’ genre en houdt rekening met ‘vorm semantiek’. Welke materialen, grondstoffen heeft je machine nodig om te werken? Hoe veilig is je machine? Kan iedereen hem bedienen of heb je eerst een opleiding nodig? Is je machine zich bewust van zichzelf? 


Maak een gebruikershandleiding (users manual) bij je machine die we kunnen uitdelen aan bezoekers op de projectavond. Deze bestaat uit een overzicht en beschrijving van onderdelen, hoe te gebruiken en veiligheidsvoorschriften.


Om jullie op weg te helpen krijg je van ons een doos/bak met enkele toevallige toestellen en voorwerpen en een hoofdstuk uit ‘de Atlas van Imaginaire Verklaringen’ van Willem Vanheyse die je kan gebruiken om je machine uit te vinden. Het zou handig zijn als je uitvinding in de bak past maar dit hoeft niet!


Lokaal 107 is omgetoverd tot het Inventorium (Humanitatis). Gebruik de oude telefoons, dvd spelers, televisietoestellen en stofzuigers om je apparaat vorm te geven. Schroef toestellen open. Omring je met ideeën, draden en printplaten. Bestudeer hoe apparaten werken en welke invloed ze hebben. 


In het inventorium staat de ‘Inspirator’. Het is een machine die andere machines kan bedenken! Elke week krijgen jullie van de inspirator een parameter die je in je apparaat verwerkt. (een zintuig, een kleur, een beweging, een getal, een stof, een toestand, een beweging) (bv. water, kijken, horen, voelen, het weer, blauw, smerig, dertienduizendachthonderdendrie, zacht, snel, scherp, stuiteren, gloeien, bevroren, zwaar, genieten, dodelijk …)  De parameters leggen verbanden tussen kamelen, kleuren en getallen. Connecties die je anders nooit zou maken.





Hoe ga je tewerk?  Dit zijn enkele suggesties ... 


In het ‘Inventorium’ (Humanitatis) staan heel wat apparaten klaar. Steek oude dvd spelers, cassetterecorders, staafmixers, stofzuigers, fototoestellen, wekkerradio's, filmprojectoren in het stopcontact en kijk of ze nog werken. Geven ze licht, maken ze geluid…? Kan je deze geluiden gebruiken in je nieuwe machine? 

Daarna kan je toestellen openmaken en van de onderdelen een nieuw geheel knutselen met plakband, lijm, draadjes, schroeven, schakelaars, lampjes en printplaten. Bestudeer de binnenkant van printers, scanners, filmcamera's… Geef jezelf tijd om te verdwalen in wat je ziet. Was je je bewust van deze verborgen werelden? Denk aan de mensen die het ontworpen en in elkaar gezet hebben. Fabrieken, werkplaatsen en jobs die niet meer bestaan. Probeer te achterhalen waar alles voor dient. Op Youtube vind je nuttige filmpjes ( how does it work’ + everyday life hacks +  simple inventions)







Waarschuwing!!! 
Als je een apparaat open schroeft knip je eerst de elektriciteitsdraad door en haal je de stekker eraf. 
Dit om ongelukken met elektrocutie te voorkomen. 



05. de grote uitvinding



Op vrijdag 20 maart organiseren we een nieuwe projectavond waarop jullie je uitvinding voorstellen aan het publiek. We verbinden alle apparaten met elektriciteitsdraden tot één grote machine! Bij aankomst komen bezoekers in deze machine terecht. De gerenoveerde tilkamer (= de lift) brengt mensen naar de eerste verdieping, waarna ze door de gang naar het inventorium wandelen. De machine verspreidt de bezoekers en stuurt ze door naar jullie uitvindingen. Laat mensen nadenken over zichzelf en technologie. Jullie zijn ‘impresario's of controlled chaos’! Geef je publiek een onvergetelijke ervaring mee.