Pius X‎ > ‎Archeologieproject‎ > ‎

How to mummify a rabbit?Sana, Hanan, Sadia en Yasmina mummificeren een konijn. Fase 1Sana, Hanan, Sadia, Yasmina en Niels Sverlow mummificeren een konijn. Met dank aan Marleen de Sutter voor haar kennis van anatomie en het vakkundige snijwerk en Neil voor het beeldmateriaal.


Een kort overzicht van het mummificatieproces...

1. verwijder de organen

De darmen, maag, lever, nieren... het hart lieten Egyptenaren zitten. Ze dachten dat hier de ziel huisde. De longen, lever en nieren werden apart gemummificeerd. Het is niet helemaal duidelijk hoe je de hersenen er uit kan halen zonder de schedel te beschadigen. Wij hebben geprobeerd om een gat te maken via de neus. Dit bleek moeilijker dan gedacht. Uiteindelijk hebben we de hersenen verwijderd door een snee te maken in de nek van het konijn.


2. ontsmetten

Ontsmet het konijn met ontsmettingsalcohol om bacteriën te doden. De Egyptenaren gebruikten palmwijn.


3. bedek het konijn met natron

Natron is een mengsel van natriumwaterstofcarbonaat (natriumbicarbonaat) en natriumcarbonaat (soda) zoals dat wordt gevonden aan de randen van geconcentreerde zoutmeren in de Egyptische woestijn. Vul het konijn op met kleine linnenzakjes gevuld met natron. Het zout trekt al het vocht er uit. Laat het konijn een paar weken liggen.


4. inspecteer het konijn regelmatig

Vervang na enkele weken de linnenzakjes met natron. Je zal zien dat ze zwaar en nat geworden zijn. Het natron neemt al het vocht op.


How to mummify a rabbit? Part 25. inwikkelen van je mummie. 

Het konijn is nu helemaal droog. Borstel eerst voorzichtig het natron weg en vul het konijn op met textiel, hooi of stro. Zorg ervoor dat het volledig droog is. Maak lange repen linnen. Nu kan je het konijn inwikkelen. Na een paar lagen linnen breng je de hars aan. Wij hebben eenvoudige epileerhars gebruikt. Warm de hars op en smeer ze uit over het linnen. Nadien wikkel je nog enkele lagen linnen rond het konijn. De hars houdt alles samen en zorgt voor een luchtdichte laag rond je mummie.    


How to mummify a rabbit? Part 3